4 tips hoe je sporten en een druk leven kunt combineren
Sport & Bewegen
Wim de Jong
Sport & Bewegen
11/30/2022
3 min
0

4 tips hoe je sporten en een druk leven kunt combineren

11/30/2022
3 min
0

Voor veel mensen is het een grote vraag hoe anderen het toch doen. Hoe combineer je sporten met een druk leven. Naast het hebben van een baan of studie, een relatie, een sociaal leven en dan misschien ook nog een gezin. Het lijkt haast of onze agenda’s volgepropt zitten met dingen die we allemaal al moeten.

En dan “moet” je ook nog sporten??? Waar haal je toch de tijd vandaan? Het lijkt niet te doen.

Toch hebben we goed nieuws voor jou! En ja, je zult echt aan de bak moeten, niks gaat vanzelf. Maar met een beetje discipline, de juiste tools en planning, zul je er alleen maar fitter en beter van worden.

Sterker nog, je krijgt meer energie, voelt je voldaan na elke workout en ook jouw omgeving zal ook door jou geïnspireerd worden. Oh, en natuurlijk heeft het voor je gezondheid alleen maar voordelen.

Maar hoe doe je dat dan, sporten combineren met een druk leven?

1. ZORG VOOR EFFICIËNTE WORKOUTS

Elke dag urenlang trainen is echt niet nodig om fitter en sterker te worden. Volgens de beweegnorm is naast 150 beweeg minuten, 3 x per week een extra cardio en/of krachttraining belangrijk. Als je zorgt voor een efficiënte, goed opgebouwde training kan je al in 45 minuten klaar zijn.

Tijd om in actie te komen:

Zorg voor een schema met een oefeningen waarmee je je hele lichaam traint. Dit schema kan je dan 2 á 3 x per week gebruiken. Zo maak je het jezelf een stukje makkelijker.

Is de variatie even zoek? No worries, wij hebben een scala aan full body workouts in onze app staan. Wanneer je even je hoofd leeg wilt maken, niet wilt denken, maar gewoon wilt uitvoeren, dan kunnen we jou helpen! Klik op deze link voor meer info.

2. PLAN JE TRAININGEN

Met een baan of onderneming én een druk sociaal leven, is het niet handig om je trainingen aan het toeval over te laten. Zo komen er altijd onverwachte vertragingen, borrels (ja we mogen weer!) of telefoontjes tussendoor en heb je voor je het weet je (groeps)les gemist of geen energie meer voor een flinke workout. Laat staan zelf nog iets verzinnen en daarmee aan de slag te gaan.

Plan je trainingen op momenten die voor jou meestal goed uitkomen en zet ze vast in je agenda! Zo kan het voor jou beter uitkomen om in de ochtend voor het werk te gaan trainen in plaats van erna. Een goed, energiek begin van de dag! Nog een voordeel, op de achtergrond heb je geen gedachtes die je onnodig bezig houden met “het nog moeten sporten”.

Het maken van keuzes wordt gedurende de dag alleen maar lastiger. Kortom, zonder nadenken uit bed stappen en meteen je workout uitvoeren. Zorgt ervoor dat je daar in ieder geval niet meer over hoeft na te denken😉

Pak je agenda (ja, zonder na te denken)

Op welke momenten jij het beste kunt sporten? Zet ze meteen vast in je agenda!

Stiekem ben ik heel benieuwd of je jezelf op nummer 1 durft te zetten aan het begin van de dag. Gewoon omdat je lichaam het verdient.

3. TRAIN SAMEN MET EEN ANDER

Het kan een goede stok achter de deur zijn om samen met iemand te gaan sporten. Je zegt minder snel af, het is gezellig én je kunt meteen even bijkletsen met die ene vriend of vriendin.

Het werkt heel apart, maar vaak vind je het lastiger om iets af te zeggen, dan afspraak (een workout in dit geval) extra in te plannen. Je wint de ander natuurlijk niet teleurstellen, en je bent al helemaal niet de afhaker, toch? Oh en je hoeft ook geen smoesjes meer te verzinnen, hahaha. We weten allemaal dat het vaak excuses zijn, en geen goed onderbouwde redenen om af te zien van de ene workout (dat slechts een uurtje in beslag hoeft te nemen).

Uiteraard is het helemaal geweldig wanneer je met een eigen trainer aan de slag kunt gaan. Niet alleen de afspraken staan vast in je agenda, je weet ook zeker dat jouw lichaam geeft, wat het nodig heeft. Je komt sneller bij je doel en het mag best gezellig zijn. Wij personal trainer/coaches, zijn ook “gewoon” mensen.

4. BEWEEG MEER GEDURENDE DE DAG

Alle beetjes helpen. Neem dus die trap in plaats van de lift, ga in je lunchpauze een blokje om, loop eens naar die collega in plaats van hem/haar te mailen en haal je eigen koffie op het werk of haal ook eens voor de anderen.

Wanneer er telefoontjes moeten worden gemaakt of je hebt een bespreking, kun je dit vaak ook wandelend uitvoeren. Sterker nog, wanneer je beweegt, krijg je andere gesprekken, dan dat je tegen over elkaar zit. Het werkt ontspannen en hierdoor zijn mensen ook geneigd om meer met elkaar te delen. Het kan dus in ieders voordeel werken!

Wanneer je hiermee start, kan het niet anders dan dat het op gaat vallen bij collega’s. Hoe tof zou het zijn als ze in jouw voetsporen treden? Zo kun je elkaar een beetje helpen en beweeg niet alleen jij, maar ook jouw omgeving meer.

OM SPORTEN IN JE SOCIALE LEVEN TE KUNNEN PASSEN, IS HET BELANGRIJK DAT DIT NATUURLIJK GAAT.

Kijk dus wat bij jou past. Hierdoor is het makkelijker vol te houden en zal het eerder een nieuwe gewoonte worden. Het gaat niet om het perfecte trainingsschema, het gaat om de dagelijkse effort. Het gaat om de verantwoordelijkheid om met meer aandacht te zorgen dat je lichaam weer in beweging komt.

We zijn niet gemaakt om te zitten. En wanneer je je bedenkt dat, naast zittend werk, jezelf vaak ook zittend verplaatst, dan val je helemaal van je stoel.

Dus, tijd om op te staan en in beweging te komen!

Reacties
Categorieën