Bianca stopte met lijnen: ik eet meer dan vroeger
Voeding & Suppletie
Wim de Jong
Voeding & Suppletie
02/02/2023
2 min
0

Bianca stopte met lijnen: ik eet meer dan vroeger

02/02/2023
2 min
0

Haar leven lang ging Bianca (47) de strijd aan met de kilo’s. Zonder succes. Na elk dieet kwam ze keihard weer aan, totdat ze op haar dieptepunt 105 kilo woog. Toen zette ze de knop om: “Van mezelf niets meer moeten en alles mogen; dat was voor mij een eye-opener.”

“Er zijn periodes waarin ik 58 kilo woog, maar ook momenten waarop ik de 105 kilo aantikte. Ik heb elk bestaand dieet gevolgd en telde voortdurend calorieën. Soms at ik zo weinig dat ik de hele dag honger had.”

“Het allerergst was de dieetmethode die bestond uit maaltijdshakes. Het werkte als een trein en ik viel snel af, maar daarna kwam ik twee keer zo snel aan. Daarom besloot ik een coach in de arm te nemen. Iemand die me hielp bij het veranderen van mijn eetpatroon. Samen besloten we dat ik beter kon stoppen met lijnen en me moest richten op kleine aanpassingen.”

Keuzes maken

“Om een gezond gewicht te bereiken heb ik geleerd me vast te houden aan een aantal regels. De belangrijkste is: ‘Ik ga voor óf óf in plaats voor én én.’ Met andere woorden: als ik op een verjaardag kies voor een stukje taart, dan laat ik de chips en wijn staan. Het gaat om keuzes maken. Ik ben uiteindelijk dertig kilo afgevallen en op een gezond gewicht terechtgekomen. Door heel normaal te eten en niet door te knagen op een blaadje sla.”

Een negen of een tien

“Ik volg ook nog een andere ‘regel’: als het geen negen of tien is, dan hoef ik het niet. Wanneer ik ergens kom en er is gebak, maar ik vind het niet het allerlekkerst, dan vind ik het zonde van mijn calorieën. Liever neem ik in zo’n geval een wijntje. Zondigen is prima, maar wel met iets wat ik heel lekker vind. En natuurlijk niet elke dag.”

“Ook ga ik nooit met honger naar de supermarkt. Ik maak altijd een boodschappenlijstje en doe het liefst mijn boodschappen online, zodat ik niet in de verleiding kom om snacks te kopen. Het zal mij op een drukke dag niet gebeuren dat ik niks in huis heb en dan maar even een frietje moet gaan halen. Ik zorg altijd dat ik iets gezonds uit de vriezer kan opwarmen, een soepje klaar heb of een omelet met groenten kan maken.”

Friet, ijs, chocolade

“Mijn leefstijl is voor tachtig procent gebaseerd op gevarieerde en gezonde voeding. Uiteraard verval ik ook wel eens in oude patronen. Inmiddels herken ik ze meteen en ga ik ermee aan de slag. Ik plan mijn weekmenu’s en mijn boodschappen dan weer extra strak. Dat betekent niet dat ik nooit een frietje, ijs of chocola eet. Het punt is dat je het niet te vaak en niet allemaal moet doen. Als je basis gezond is dan kan een bakje chips in het weekend niet zoveel kwaad.”

Reacties
Categorieën