De kunst van actief herstel
Voeding & Suppletie
Wim de Jong
Voeding & Suppletie
12/12/2022
3 min
0

De kunst van actief herstel

12/12/2022
3 min
0

Houdt je van lange strandwandelingen? Of tijd doorbrengen in de natuur? Wat dacht je van een ontspannen fietstocht op een zonnige dag?

Zo ja, dan ben je wellicht geïnteresseerd in actief herstel.

Wat is actief herstel, vraag je? Goede vraag! Actief herstel is een vorm van rust die het lichaam helpt herstellen van een zware inspanning.

In tegenstelling tot passief herstel (dwz de hele dag zitten), wat niets doet om je conditie te verbeteren, verhoogt actief herstel je hartslag, maar raakt je niet uitgeput.

Zie het als het beste van twee werelden: rusten en herstellen terwijl je ook aan lichaamsbeweging doet.

Benieuwd naar meer? Lees verder terwijl ik de voordelen van actief herstel onthul en je vertelt over mijn 3 favoriete manieren om het te gebruiken!

ACTIEF HERSTEL VERSUS PASSIEF HERSTEL

In de wereld van lichaamsbeweging en fitness is er veel discussie over de relatieve verdiensten van actief herstel versus passief herstel.

Aan de ene kant geloven velen dat actief herstel effectiever is om de spiergroei te bevorderen en het uithoudingsvermogen te vergroten.

De reden hiervoor is dat het hart en de spieren actief worden betrokken bij lichte activiteiten zoals licht joggen of fietsen, waardoor de stofwisseling in de eerder gewerkte spiergroepen hoog blijft.

Aan de andere kant omvat passief herstel meestal gewoon rusten of het uitvoeren van lichte rekoefeningen, en sommige experts beweren dat dit soort rust het lichaam in staat stelt vollediger te herstellen van intense fysieke activiteit.

Uiteindelijk lijkt het erop dat beide soorten herstel om verschillende redenen waardevol zijn.

Als zodanig kan het voor atleten het beste zijn om zowel actieve als passieve herstelmethoden in hun normale trainingsroutine op te nemen.

WAAROM ACTIEF HERSTEL?

Ik ben persoonlijk van mening dat actief blijven en het bloed laten stromen een van de beste manieren is om het lichaam scherp, energiek en op weg naar volledig herstel te houden voor de volgende volledige sessie.

Laten we nu eens kijken naar mijn 3 meest favoriete middelen voor actief herstel met lage intensiteit!

#1 LOPEN

Als het gaat om actief herstel, zijn er maar weinig methoden die zo effectief en handig zijn als lopen.

Deze vorm van lichaamsbeweging bevordert niet alleen de bloedcirculatie, versterkt het hart en verbetert de longfunctie, maar kan ook bijna overal en altijd worden gedaan.

Of je nu een pauze tussen trainingen nodig hebt of gewoon een korte wandeling wilt maken tijdens je lunchpauze, een wandeling maken is een gemakkelijke manier om bezig te blijven met je lichaam en jezelf wat broodnodige rust te gunnen.

En door een paar verschillende modaliteiten in je routines op te nemen, zoals lopen op hellingen en wandelen, kun je de effecten ervan verder versterken.

Dus als je op zoek bent naar een low-impact manier om gezond te blijven, dan zou actief herstel door middel van wandelen bovenaan je lijstje moeten staan!

#2 STRETCHEN

Als het gaat om actief herstel, is stretchen een van de beste opties die er zijn.

Stretchen heeft veel voordelen, zowel fysiek als mentaal, waardoor het de moeite waard is om het in je dagelijkse routine op te nemen.

Om te beginnen kan stretchen de bloedcirculatie door het hele lichaam verbeteren.

Door je hartslag voorzichtig te verhogen en vers zuurstofrijk bloed naar je spieren te laten stromen, helpt strekken de spieren te spoelen, hun vezels te ontspannen en je herstel enigszins te stimuleren.

Daarnaast kan stretchen ook een ontspannend effect hebben op de geest.

Of je nu ’s ochtends een korte serie rekoefeningen doet of aan het einde van de dag een paar minuten de tijd neemt om je spieren los te maken en spanning los te laten, deze eenvoudige bewegingen kunnen helpen om stress te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen.

Dus waarom probeer je stretchen niet eens? Met zoveel voordelen is het zeker een effectieve manier om actief te herstellen van inspannende activiteiten en ervoor te zorgen dat je lichaam zich op zijn best voelt.

#3 MANUELE THERAPIE & MASSAGES

Als het gaat om herstel van een slopende training of trainingssessie in de sportschool, zijn er veel verschillende methoden die sporters kunnen gebruiken om het proces te versnellen.

Sommige mensen vertrouwen op zachte stretching of lichte cardiotraining, terwijl anderen ervoor kiezen om manuele therapie of sportmassages te gebruiken.

Het is aangetoond dat deze gespecialiseerde technieken de spierspanning verminderen en een betere bloedsomloop bevorderen, beide essentieel voor een optimaal herstel.

Ze kunnen ook helpen bij het verlichten van pijn en ongemak veroorzaakt door blessures of overmatig gebruik, waardoor atleten eerder vroeger dan later weer in het spel kunnen komen.

Uiteindelijk, hoewel er veel opties beschikbaar zijn, zijn manuele therapie en sportmassages twee van de meest effectieve manieren om te herstellen na een inspannende training en om snel weer op het goede spoor te komen.

Of je nu een topsporter bent of iemand die gewoon actief wil blijven, het opnemen van massage-/manuele therapie sessies kan precies zijn wat je nodig hebt voor betere resultaten.

LAATSTE……

Conclusie: Dus, de volgende keer dat je je schuldig voelt over het nemen van een vrije dag of het verslappen van je trainingsroutine, bedenk dan dat herstel net zo belangrijk is als het werk zelf.

Maar ‘rusten’ betekent niet per se dat je alle gezonde gewoonten moet laten varen.

Het kan gewoon betekenen dat je de intensiteit iets verlaagt, maar nog steeds de hartslag verhoogt!

Wat is je mening over actief herstel? Laat een reactie achter en laten we het erover hebben!

Reacties
Categorieën