Een Korte Handleiding Voor proteïne

sep 23, 2022Beter eten, Fitness, Gym, Meer bewegen0 Reacties

Een korte handleiding voor proteïne

Eiwit is zonder twijfel een van de meest besproken voedingsstoffen die we dagelijks uit voedsel halen. Er zijn veel geschillen en misvattingen over deze voedingsstof, dus in dit artikel wil ik je meer vertellen over alles wat je MOET weten over eiwitten.

Is Eiwit De Belangrijkste Voedingsstof?

Het woord “eiwit” komt van het Griekse woord “Protos” dat “eerste/primair” betekent, en dat zou op zich al moeten spreken over het belang van eiwit.

Sterker nog, als je naar de biologie kijkt, is het grootste deel van het lichaam gemaakt van eiwitten, waaronder spierweefsel, enzymen, hormonen en andere.

Nu, als het gaat om ESSENTIËLE voedingsstoffen, zijn er twee – Eiwitten & Vetten.

Eiwitten en vetten leveren respectievelijk essentiële amino- en vetzuren die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.

Daarom kan een tekort aan deze voedingsstoffen leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals een laag libido, slecht herstel, verslechterde hormoonfunctie, slaapproblemen en andere.

Hoeveel Eiwit Heb Ik Nodig?

De algemeen aanbevolen eiwitinname ligt rond 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Met andere woorden, als je 90 kilo weegt, heb je ongeveer 180 gram eiwit per dag nodig.

Dit lijkt echter relevanter te zijn voor actief trainende mensen met meer vetvrije massa.

Met andere woorden, als je niet echt vaak naar de sportschool gaat, heb je ongeveer 0,6-0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig om gezond te blijven en optimaal te functioneren.

Aan de andere kant, als je erg actief bent en je spieren gebruikt, zou je dichter bij 2 g eiwit per kilo lichaamsgewicht zitten.

Wat Zijn De Beste Eiwitbronnen?

Als er één ding is dat je moet weten, dan is dat wel het feit dat niet alle eiwitten hetzelfde zijn gemaakt!

Eiwitten bestaan uit aminozuren – Er zijn in totaal 20 aminozuren en 9 daarvan zijn essentieel.

Bovendien levert elk voedingsmiddel eiwit dat anders wordt verteerd, geabsorbeerd en vastgehouden.

Op basis van het aminozuurprofiel en andere eigenschappen zoals de zojuist genoemde, kan elk voedingsmiddel worden beoordeeld op basis van biobeschikbaarheid.

De biologische beschikbaarheid is een fractie van een voedingsstof in bepaalde voedingsmiddelen, die wordt geabsorbeerd en gebruikt.

De dingen die de biologische waarde van voedsel veranderen zijn hun chemische vorm, interacties met andere verbindingen, en individuele fysiologische reacties op voedsel.

Hier is de clou…

Dierlijke producten blijken de grootste biologische waarde te hebben voor het menselijk lichaam!

Dit is het voedsel dat alle essentiële aminozuren levert, samen met gezonde vetten en een groot aantal vitaminen.

Toch impliceert de massaproductie van dierlijke producten een onnatuurlijke groei, waarbij de dieren niet genoeg ruimte hebben om vrij rond te lopen en gevoed worden met bewerkt dierlijk voedsel van lage kwaliteit.

Daarom heb ik een lijst opgesteld van de BESTE dierlijke eiwitbronnen:

  • Grasgevoerd rundvlees
  • Wild Gevangen zalm
  • Kip met vrije uitloop
  • Varkensvlees
  • Kaas en andere zuivelproducten
  • Eieren

De meeste van deze voedingsmiddelen zijn verzadigd met kwaliteit eiwit, wat betekent dat je slechts een paar porties nodig hebt om aan je dagelijkse behoefte te voldoen!

Wat als ik Vegan ben?

Zoals ik al schreef, zijn dierlijke voedingsmiddelen de enige producten die de volledige set essentiële aminozuren bevatten, samen met de grootste biologische beschikbaarheid.

Plantaardig voedsel mist helaas één of meer essentiële aminozuren en neemt veel ruimte in beslag in de maag, voor weinig calorische waarde.

Toch, als je besloten hebt geen vlees te eten, kun je het beste verschillende plantaardige producten combineren, om hun gebrek aan voedingsstoffen te compenseren.

Hier zijn enkele van de beste plantaardige eiwitbronnen:

  • Linzen
  • Bonen
  • Andere peulvruchten
  • Cashewnoten
  • Amandelen
  • Edamame
  • Tahini
  • Pindakaas
  • Erwten
  • Macadamia’s

Door die te combineren, ben je meer geneigd om je lichaam dagelijks van voldoende eiwitten te voorzien!

Eiwit Timing

TIP! – Als je je eiwitinname en het gebruik ervan verder wilt optimaliseren, probeer het dan af te stemmen op je trainingen.

Neem een stevige eiwitvoeding 2 uur voor je training, en dan binnen 2 uur NA de training.

Dit geeft je een lichte boost voor de opbouwende, anabole processen die na de training plaatsvinden.

Conclusie

Eiwit is een krachtige voedingsstof die ons gezond, levend, wel en hersteld houdt, daarom kun je het gewoon niet negeren!

Plaats hoogwaardige, eiwitrijke producten in de kern van uw dagelijkse voeding en u zult zelf het verschil zien!

Concentreer je op kwaliteitsvlees, samen met wat zuivel en eieren, en als je een plantaardige eter bent, hou het dan bij granen, peulvruchten, noten en zaden!

Misschien vind je dit ook leuk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.