Motivatie en discipline
Sport & Bewegen
Wim de Jong
Sport & Bewegen
07/02/2024
1 min
0

Hoe ga je om met motivatieproblemen?

07/02/2024
1 min
0

We kennen het allemaal wel: je hebt even een bepaalde periode (dagen, weken, maanden) geen motivatie om te gaan sporten, op je voeding te gaan letten en bewust bezig te zijn met je gezondheid.

Het is goed om te weten dat motivatie zorgt dat je ergens mee start, maar dat het altijd gaat falen op langere termijn. 

Motivatie kent altijd ups & downs. De ene dag ben je gemotiveerder dan de andere dag. Dat is met alles zo. Waarschijnlijk ervaar je dat ook met je werk of studie. 

Met sporten is dit dus precies hetzelfde. De vraag is alleen, hoe ga je er mee om?

Wanneer jij een dag niet gemotiveerd bent voor jouw studie of werk, sla je dan ook gelijk een dag over? Of ga je wel en maak je er het beste van? 

Waarschijnlijk wel, want je kan niet zomaar een dag overslaan. Er wordt namelijk wat van je verwacht. Je gaat door op discipline en consistentie.

Bekijk het ook op deze manier voor sporten en met je gezondheid bezig zijn. Tuurlijk heb je niet altijd zin om te sporten, of om op je voeding te letten, maar uiteindelijk heb je een doel voor ogen, daarom ben je ook met iets gestart.

Kijk daarnaast altijd naar de verschillende mogelijkheden om je doel te bereiken en kies daaruit de manier die jou het meest aanspreekt. Als je iets doet dat je leuk vindt en dat bij je past, is het waarschijnlijker dat je de motivatie voor dit gedrag of deze activiteit kunt blijven opbrengen dan wanneer je iets doet wat je eigenlijk heel erg stom of vervelend vindt.

Belangrijk om zoveel mogelijk gedisciplineerd en ook gemotiveerd te blijven:

Stel super specifieke doelen waar je naar toe kan werken;

  • Zorg dat ze uitdagend, maar wel realistisch zijn;
  • Zorg dat je elke dag bewust met die doelen bezig bent (resultaat zorgt voor motivatie);
  • Als je even de motivatie kwijt bent, bedenk jezelf dan wat de reden is dat je gestart bent.
  • Schrijf op waarom het zo belangrijk voor je is omdat doel te bereiken;
  • Een gemotiveerde / inspirerende omgeving is ook erg belangrijk om zelf gemotiveerd te blijven. Denk aan je familie/vrienden/collega’s die je eventueel kunnen steunen;
  • Geef niet te snel op. Tuurlijk ga je het zwaar krijgen, maar juist door op discipline door te gaan, ontwikkel je wilskracht en wordt je mindset alleen maar sterker. Dit brengt op de langere termijn zoveel voordelen mee (niet alleen voor sporten).

Motivatie en discipline zijn 2 peilers die altijd met elkaar verbonden zijn. Zie de afbeelding hieronder!

Motivatie en discipline

Reacties
Categorieën