Lenigheid
Sport & Bewegen
Wim de Jong
Sport & Bewegen
02/01/2024
1 min
1

Waarom lenigheid niks te maken heeft met te korte spieren!

02/01/2024
1 min
1

Lenigheid is niet zozeer afhankelijk van hoe lang je spieren zijn, maar draait eigenlijk om hoe goed je zenuwstelsel functioneert. Laten we deze kwestie eens in wat meer detail bekijken.

Spierlengte misvatting

Vaak wordt gedacht dat langere spieren gelijkstaan aan meer lenigheid. Maar de lengte van je spieren is niet de enige factor die ertoe doet.

De rol van het zenuwstelsel

Het echte geheim achter lenigheid ligt in je zenuwstelsel. Dit systeem fungeert als het brein achter het samentrekken en ontspannen van je spieren, wat uiteindelijk je flexibiliteit bepaalt.

Samenspel tussen Zenuwen en Spieren

Lenigheid gaat hand in hand met een harmonieuze samenwerking tussen zenuwen en spieren. Als je zenuwstelsel goed communiceert met je spieren, kunnen ze soepeler bewegen.

Het Stretch Reflex

Ons lichaam heeft een ingebouwd beschermingsmechanisme, het ‘stretch reflex’. Dit zorgt ervoor dat een spier automatisch samentrekt wanneer deze snel wordt uitgerekt. Door gerichte oefeningen kun je dit reflex verminderen en je lenigheid vergroten.

Lenigheidsoefeningen

Het trainen van lenigheid richt zich op het verbeteren van de communicatie tussen je zenuwstelsel en spieren. Dynamisch stretchen, waarbij spieren actief worden gebruikt in gecontroleerde bewegingen, helpt je zenuwstelsel begrijpen dat er meer bewegingsruimte mogelijk is.

Voordelen van verbeterde lenigheid

Een goed ontwikkelde lenigheid, gestuurd door het zenuwstelsel, biedt niet alleen een grotere bewegingsvrijheid, maar vermindert ook spierspanning, verbetert sportprestaties en verlaagt het risico op blessures.

Conclusie:

In het kort: Lenigheid draait dus niet om spierlengte, maar om de samenwerking tussen je zenuwstelsel en spieren. Een goed functionerend zenuwstelsel zorgt voor een soepele interactie, wat cruciaal is voor flexibiliteit. Trainen met gerichte oefeningen, zoals dynamisch stretchen, helpt om ware lenigheid te bereiken. Dus, zeg nooit meer dat je te korte spieren hebt!

Reacties
Categorieën