In actie komen, hoe doe je dat?
17 februari 2023 
1 min. leestijd

In actie komen, hoe doe je dat?

Beginnen met bewegen na een periode van inactiviteit kan een hele opgave zijn. Toch is het belangrijk voor je gezondheid om in beweging te komen. En het leuke is, het hoeft helemaal niet vervelend te zijn!

Je hoeft niet meteen te beginnen met sporten, je kunt het ook rustig opbouwen en eerst zorgen dat je meer beweegt.

DE TOUWTJES IN HANDEN

Alle begin is moeilijk, maar vooral het opstaan uit die luie stoel en moed verzamelen om daadwerkelijk te gáán kan lastig zijn. Als je eenmaal bent begonnen valt het meestal reuze mee.

Uit onderzoek blijkt, dat sporten een goed gevoel geeft, omdat het gevoel van zelfcontrole wordt vergroot. Het gevoel dat je zelf bijdraagt aan het verbeteren van je gezondheid voelt krachtig en goed. Bovendien merk je, vooral in het begin, dat je kracht en conditie snel vooruitgaan.

En bedenk; als je net begint hoef je nog geen topniveau te hebben!

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met wandelen en eventueel later gaan hardlopen. Forceer niets en luister naar je lichaam. Als je pijn hebt, doe dan rustiger aan of stop en probeer het later nog eens.

WAT WIL JE?

Wat de ene persoon geweldig vindt om te doen, vindt de ander bijvoorbeeld niks. Er zijn ontzettend veel activiteiten die je kunt doen, dus waarom zou je niet kiezen voor de leukste?

Zeker als je begint met bewegen/sporten is het belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt.

Heb je ooit een sport gedaan die je leuk vond? Die kun je weer oppakken. Of probeer juist iets heel anders. Het kan geen kwaad om buiten de gebaande paden te denken bij de keuze van een beweegvorm die bij je past.

BEN JE HET LIEFST BUITEN OF VIND JE BINNENSPORTEN?

Prima! Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, fietsen, mountainbiken, zwemmen, skeeleren/skaten, nordic walken of steppen. In de winter kun je gaan schaatsen bijvoorbeeld. Doe wat jij leuk vindt zodat je het ook makkelijker volhoudt.

STARTEN

Zorg voor de juiste (sport)kleding dat gemakkelijk zit en past bij de activiteit die je gaat doen. Misschien wil je liever met iemand samen sporten? Maak dan een afspraak met een vriend of vriendin, kennis of familielid. Als je samen afspreekt ben je eerder geneigd om te gaan.

VERVOLG

En dan heb je de eerste keer sporten weer volbracht.

Hoe was het?

Voelde je je voldaan na afloop?

Zie je jezelf dit vaker doen?

De beloning is een betere gezondheid, meer conditie en een strakker lichaam.

Veel sportplezier!

Over de schrijver
Maak kennis met de huidige gezondheidspatronen van Wim de Jong, een ambitieuze ondernemer en tevens voormalig topvoetballer. Zijn topsport en 30 jaar coach ervaringen brengt hij mee in evenementen en begeleidingstrajecten.“Mijn grootste uitdaging tijdens mijn sportcarrière: koers houden en afleidingen weerstaan in pittige tijden. Het missen van sociale activiteiten en de prestatiedruk, die je jezelf oplegt, omdat je niemand wilt teleurstellen.”Het delen van mijn passie, het optimaliseren van de vitaliteit van vele mensen en het verbinden van mensen heeft mij meer voldoening en plezier gegeven, dan in mijn eentje een prijs in ontvangst nemen.Een goede coach hoeft, naast kennis en ervaring, geen topsport achtergrond te hebben. Onder het mom: “practise what you preach”, heb ik er altijd voor gekozen om mezelf te laten begeleiden door mensen die beide situaties kennen. Dit is de rode draad in de groei en ontwikkeling van Vita-Jong.We hebben allemaal sterke kwaliteiten en aandachtspunten waaraan gesleuteld mag worden. Het is een kunst om patronen te herkennen, te doorbreken en/of te vervangen.Presteren doe je niet alleen, winnen doe je samen!
Reactie plaatsen